miercuri, 15 octombrie 2014

Obiceiuri de Paști în Ardeal - ”Prăgșorul”„ Prăgşorul " - Loc. Bistra, jud.Alba

Comuna Bistra, jud.Alba,(cea mai mare comună, ca întindere, din
Europa )păstrează de aproape 300 de ani un obicei de Paști care nu mai este întâlnit în nici o altă localitate din România. ”Prăgșorul” începe în Vinerea Mare, în timpul slujbei de Prohod, și se încheie în Duminica Tomii, când are loc ” Prăgșorul mic”. Obiceiul a fost adus în Bistra de la Roma, de Episcopul Blajului, Petru Pavel Aron, originar din comună.
Pentru desfășurarea obiceiului se formează o echipă de feciori necăsătoriți din sat (minimum 6, maximum 12), numiti ”crai”. Partea religioasă a obiceiului are loc în interiorul și în curtea bisericii, începând cu Vinerea Mare, la slujba  Prohodului Domnului. În tot timpul slujbei, Mormântul Domnului este păzit de ”crai”, îmbrăcați în ținută militară și înarmați cu sulițe. Străjerii îi reprezintă pe soldații romani care păzeau Mormântul lui Iisus, ritualul schimbării gărzii fiind inspirat din cel al gărzilor elvețiene de la Vatican.
În ziua de Paști, în curtea bisericii este desemnat ”primul crai”, care, după tradiție, urmează să se căsătorească în acel an. El este ales la propunerea celorlalți crai, în fața sătenilor și a preoților. Acestia aprobă alegerea făcută și-i felicită pe toți craii, urându-le succes.
 În a doua zi de Paști(luni), craii schimbă uniformele militare cu straie populare şi, însoţiţi de un taraf, cutreieră localitatea, din casă în casă, strigând “Hop, hop, hop, vivat”,unde primesc bani şi ouă de la săteni şi invită fetele la balul “Prăgşorului”. Ei aleg totodată şi “prima crăiasă”, care, împreună cu” primul crai”, va juca primul joc la balul de “Prăgşor”.
Balul este organizat din banii tuturor sătenilor,obiceiul de la Bistra având şi o continuare în Duminica Tomii, când are loc “Prăgşorul Mic”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu