miercuri, 15 octombrie 2014

Castelul de la Sâncrai



Localitatea Sâncrai se află în "inima" zonei unde se intind câmpuri întregi de trandafiri, între localitățile Ciumbrud și Rădești, la 8 kilometri de municipiul Aiud, de care aparține administrativ.
Castelul din Sâncrai a fost ridicat în 1890,( din alte surse rezultând că inițial construcția datează din anul 1805,și a aparținut familiei Kemeny) ca reședință a familiei nobiliare Banffy, și este impresionant prin compoziția de stiluri, specifice romantismului apusean. Construcția este situată pe malul Mureșului și este alcătuită din demisol, parter și etaj. Pe latura de nord sunt amplasate două turnuri de înălțimi diferite.
După 1947, odată cu schimbarea destinaţiei fostei reşedinţe a familiei nobiliare Banffy, în azil de copii cu dizabilităţi, clădirea a suferit mari transformări exterioare şi interioare, majoritatea fiind de natură să deformeze aspectul iniţial, dar mai ales să ducă la degradări majore ale edificiului,iar din 1997,a fost lăsată nelocuită și mai ales,în paragină.
În momentul de față,  Castelul de la Sâncrai se află în plină etapă de reabilitare, ca urmare a implicării Consilului Județean Alba, care intenționează să îl transforme în ” Castelul Rozelor” pentru a fi introdus în circuitul turistic. ”Castelul nu va fi un muzeu, ci va fi complet funcțional, aici urmând sa se desfășoare activități de formare profesională. El va fi însă și o emblemă a cultivatorilor de trandafiri din zona Aiudului, deveniti deja celebri inclusiv peste hotare.”










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu