duminică, 30 iunie 2013

Noaptea "pricolicilor "





Noaptea ”pricolicilor ”


        La intrarea în satul Limba, la doi pași de Alba Iulia, te întâmpină un panou cu un dac purtând pe față masca unui lup, o emblemă străveche a locuitorilor de aici, care se mândresc și acum cu originile lor dacice,fapt confirmat și de legendele transmise de generații celor care s-au născut și au trăit aici. Dacă întrebi oamenii din sat,vei auzi două versiuni ale legendei ” pricolicilor ”, însă important e că ambele se referă la același lucru, originea dacă a locurilor și oamenilor de aici. Astfel,prima variantă ar fi că pe vatra satului Limba au trăit dacii care erau organizați într-un grup războinic a cărui simbol era lupul. Legenda “pricolicilor” face referire la ritualurile de iniţiere a tinerilor “lupi”, ritual în urma căruia locuitorii acestor meleaguri au ajuns să fie cunoscuţi sub denumirea de oameni-lup sau ” pricolici ”. A doua versiune auzită de la un om din sat, este cea conform căreia, pe vremea dacilor, când aceștia urmau să fie atacați de romani, știind că sunt în inferioritate numerică,deci cu șanse slabe de a-i învinge pe romani,  au îmbrăcat toți copiii din sat cu masca de lup, pentru a părea cu mult mai mulți decât erau în realitate.
        Tradiția sărbătoririi  pricolicilor se păstrează și acum, astfel că de ziua Sfântului Petru ( stăpânitorul pricolicilor),  la Limba se organizează tradiționala serbare câmpenească, menită să celebreze originile dacice ale limbenilor şi bucuria păstrării unor obiceiuri străvechi. La lăsarea serii sătenii s-au strâns la biserica din sat pentru a asista la canonul de mulţumire închinat Sfinților Apostoli Petru și Pavel, iar celor care poartă numele acestor sfinți li s-a cântat ”La mulți ani”, apoi, la ieșirea din biserică, toată lumea adunată a fost ” omenită” cu o felie de cozonac și un pahar de vin…
         Mai târziu, majoritatea sătenilor au mers pe malul râului Mureș,unde a început petrecerea propriu-zisă: carnavalul copiilor din sat,costumați în diverse personaje și care au defilat prin fața mulțimii adunate, printr-un șir de torțe aprinse, apoi pe scenă și-a făcut apariția o formație de domni și doamne, aflați la vârsta a treia, formație numită ” 60 Plus”, formată din persoane de la Centrul de zi din Alba Iulia, niște oameni deosebiți care,datorită sufletului lor tânăr și talentului muzical, au încântat , pentru al patrulea an consecutiv, audiența, în” Noaptea pricolicilor” din sat.
         De la această sărbătoare de un farmec aparte, nu putea să lipsească focul de tabără în jurul căruia toți sătenii prezenți s-au strâns emoționați, pentru a evoca, pe cât posibil, focul lui Zamolxes din legendele dacice…

















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu