luni, 12 august 2019

Povești cu Oameni - Tanti Samfira


    

Sunt doar un călător oarecare, deseori pe cărări de munte... Îmi place natura sălbatică, căsuțele vechi, desprinse parcă din amintirile lui Creangă, acoperite cu paie și încălzite cu suflet de om simplu. Mă hrănesc sufletește din povești simple de viață, din fire de iarbă și păduri colorate meșteșugit în toamne târzii, și după fiecare întoarcere acasă, mă gândesc la ziua de mâine, când grijile cotidiene ne vor cuprinde, ne vor îngrijora și ne vor face să uităm că avem destule, chiar prea multe, și că în plus, suntem sănătoși.
Căsuța din imagine pare să fie un exponat de la Muzeul Satului, însă hainele întinse la uscat te fac să crezi că ar putea fi locuită. Nu ai cum să nu oprești motorul, fie și numai pentru a face o poză și a te minuna că cineva poate locui într-o cămăruță atât de mică, cu acoperiș din paie, tocit de ploi sau soare arzător. Curiozitatea te îndeamnă să pășești cu grijă în ”târnațul” cu scânduri șubrede, pentru a intra în casă. Ușa se închide pe dinafară cu un zăvor din lemn, iar pe dinăuntru cu un cârlig de metal, dintr-o sârmă ruginită. Intri și calci direct pe pământul umed și răcoros. Nicidecum pe gresie, parchet laminat sau scândură lăcuită. În stânga e o masă mică de lemn pe care zac vreo două ”blide” oxidate, cu smalțul sărit pe alocuri. Pe pământ, lângă ușă, o găleată cu apă și o cană de metal.
Patul - patru scânduri – peste care este așezat un ”strujac din pănuși” (saltea umplută cu paie sau fân), o pernă înnegrită și un ”țol” uzat. Într-un cui, agățate unele peste altele, câteva haine ponosite.
Într-un colț, soba de fier pe a cărei plită poți vedea o oală veche de tuci, în care abia poți distinge câteva coji de cartofi fierte. Hrana pentru gazdă și cățel.
Tanti Samfira stă pe pat, cu mâinile împreunate în poală. Are fața brăzdată de ani și griji. Ai senzația că te privește cu ochii ei mici și albicioși, însă ea privește doar în gol, pentru că…vede doar câteva umbre, de când cataracta i-a lăsat ochii fără lumină. Din întunericul ei, povestește că pe vremuri avea două capre și astfel, cu lapte și brânză, trăiau de azi pe mâine, fără griji, și ea, și Lăbuș. Acum, că nu mai vede, e greu să aibă grijă de capre, că sunt neastâmpărate și se pierd.
-  „Dar, mulțumesc lui Dumnezeu, sunt sănătoasă. Atât că nu mai văd. Dar are Dumnezeu Bunuțul grijă de toate”.
Mi se umezesc ochii…Această bătrânică, ce trăiește la fel ca mulți alți bătrânei pierduți în pustietatea munților este mult mai săracă decât mulți dintre noi, dar nu se plânge de nimic, deși n-are lemne de foc, un minim de hrană, vreo vorbă care să-i aline singurătatea sau un braț care să îi ghideze pașii.
Plec. Nu îndrăznesc să mă uit înapoi. Mă întorc la ”civilizație”, la viața mea comodă,  în timp ce acolo, pierdută sub un acoperiș de paie, chircită pe pământul umed, viețuiește stingheră bunătatea, laolaltă cu simplitatea ospitalieră a omului de altădată. N-a cunoscut niciodată evoluția, stresul, nebunia, depresia, nemulțumirea, viteza, internetul, moda, bogăția materială. Valorează mai mult decât orice avere pe care ne-o construim noi, oamenii orașului, cu egoism, în grabă, pe nerăsuflate, uitând de cele esențiale dezvoltării noastre, în favoarea tehnologiei. Viața adevărată s-a pierdut, am înlocuit-o cu tehnologie și zile parcurse pe ”repede-înainte”, și uităm tot mai mult că nu avem decât prezentul, în care Dumnezeu ”Bunuțul”, încă are grijă de noi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu